Единадесетокласници от средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ участваха във възстановка на наказателен съдебен процес. Учениците от специалност „Съдебна администрация“ бяха гости в Деня на отворените врати на Окръжен съд – Варна. Инициативата се провежда традиционно на 16 април – Деня на българската Конституция и празник на юриста и съдебния служител, под наслов „Съдебната власт отблизо“.

В празничния ден учениците бяха посрещнати от председателя на Окръжен съд – Варна Марин Маринов и съдебния администратор Мирослава Славчева. Съдия Маринов сподели, че приема с радост гостуването на гимназистите, избрали специалността „Съдебна администрация“ точно в деня, когато преди 145 години е била приета Търновската конституция. Той представи накратко Окръжен съд – Варна и пожела успех на участниците във възстановка на наказателното дело.

Симулираният съдебен процес се проведе в рамките на образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Подготовката за възстановката на наказателния процес продължи половин месец, в който съдия Румяна Петрова от Наказателно отделение на Окръжен съд – Варна и техния преподавател по право Албена Ковачева работиха с учениците. Казусът, който избраха бе за причинена смърт по непредпазливост при пътно произшествие. Директорът на СУ за ХНИ „Константин Преславски“ Емил Груев и преподаватели от гимназията също присъстваха на симулирания съдебен процес.

Единадесетокласниците с вълнение облякоха тогите и много умело се превъплътиха в ролите на съдии и прокурор, други бяха съдебни заседатели, свидетели, вещи лица и адвокати. Съдебният състав от ученици призна за виновен 25-годишния подсъдим младеж, който грубо нарушил правилата за движение, карайки без свидетелство на правоуправление, с превишена скорост, като след инцидента напуснал мястото на катастрофата, без да окаже помощ на пострадалия.  Наказанието, което петчленния съдебен състав наложи на подсъдимия в симулирания процес беше лишаване от свобода в размер на 10 години.  След произнасяне на присъдата, съдията-наставник на учениците Румяна Петрова коментира, че размерът на присъдата се доближава до истинската, постановена от българския съд. Тя пожела на учениците и занапред да уважават правото, институциите и да се стараят да не нарушават правилата и законите.

На участниците в симулирания процес съдебният администратор Мирослава Славчева връчи грамоти за старателната работа, а всички присъстващи получиха като подарък актуалната българска Конституция, както и информационни брошури за работата на органите на съдебната власт.

VOS 16 04 2024 Obsta