Най- тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“, определи Варненският окръжен съд на 34-годишния Камен Х. – служител на Община Варна. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност за поискан и приет от него подкуп чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение като инспектор строителна дейност.

По време на публичното заседание стана ясно, че мъжът е поискал подкуп, за да не издаде констативни протоколи за незаконно изградена тераса в имот и да не подготви проект на заповед за нейното събаряне.

Камен Х. е бил задържан на 13 февруари 2024 година, след полицейска акция. В него на били намерени предадените му белязани банкноти, представляващи неследващ му се дар в качеството му на длъжностно лице.  

За извършеното престъпление, НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, глоба до 20 хиляди лева, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност или да упражнява определена професия или дейност.

Защитата и обвиняемият поискаха по-лека мярка, като представиха доказателства, че мъжът има семейство и малко дете, за които се грижи, както и болен баща. Има и адрес, на който живее и може да бъде открит. Пред съда беше изтъкнато и че 34-годишният Камен Х. е съдействал на органите на разследването.

Според закона, мярка за неотклонение „задържане под стража“ се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, и доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност той да се укрие или да извърши престъпление. При определяне на мерките за неотклонение се вземат предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемия, здравословното състояние, семейното положение, професията, възрастта и други данни за личността му.

Като разгледа събраните до момента доказателства, Варненският окръжен съд прецени, че за Камен Х. може да се направи обосновано подозрение, че е съпричастен към престъплението, за което привлечен като обвиняем. Този извод се подкрепя от събраните свидетелски показания, писмени и веществени доказателства. Освен това престъплението е тежко умишлено и се характеризира и висока степен на обществена опасност. За съдебният състав не са налице основания да счете, че съществува риск 34-годишният мъж да се укрие. Той има известен адрес, на който живее, семейство, за което се грижи и чисто съдебно минало. Съдът не беше на това мнение, обаче по отношение на опасността да извърши престъпление. Предвид ранния етап на разследването, предстои събирането на още много доказателства, поради което за съда рискът Камен Х. да извърши престъпление срещу правосъдието – като се опита да влияе на разследването, е реален. Това мотивира Варненският окръжен съд да определи спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението подлежи на въззивна проверка в тридневен срок от днес, като в случай на жалба, делото ще се разгледа на 20 февруари 2024 г. от Апелативен съд - Варна.