От началото на ноември шест паралелки от над 150 осмокласници от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ имаха лекторски срещи със съдии от Окръжен съд – Варна по образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Гимназията е едно от училищата-партньори на съда през тази учебна година.

Начало на срещите беше сложено от съдия Ралица Райкова, която запозна тийнейджърите с професията на съдията, спецификата на отделните съдебни инстанции, възможностите дете да участва в съдебен процес.

Учениците  посети и съдия Даниела Михайлова от Наказателно отделение, която фокусира вниманието им върху наказателната отговорност, която носят непълнолетните, различните форми на насилие и видовете възпитателни мерки за деца при прояви на противообществени прояви.

Гимназистите имаха много въпроси към магистратите, свързани с притежанието и разпространението на наркотици, изслушването на деца в съда, участието им в съдебни процедури и други теми от наказателната и гражданско-правна материя. Съдиите споделяха примери от практиката и опита си, които да послужат за ориентир и за формиране на основни правни познания, които ще са необходими на подрастващите в различни житейски ситуации.

Тези своеобразни уроци за запознаване със съдебната система се провеждат след предварителна анкета и заявен интерес от отделните училища, в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се реализира в партньорство между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието.

VOS R Raykova

Съдия Ралица Райкова

VOS D Mihaylova

Съдия Даниела Михайлова