Варненският окръжен съд призна за виновен 43-годишния Желез Я., че без разрешително, държал с цел разпространение големи количества високорискови наркотични вещества и отглеждал растения от рода на конопа.

Делото беше решено в един ден, веднага след провеждане на разпоредителното заседание.

Подсъдимият се възползва от правото си да поиска съкратено съдебно следствие, като призна фактите, изнесени в обвинителния акт. В този случай законът предвижда намаляване на размера на наказанието „лишаване от свобода“с 1/3.

Подсъдимият притежавал апартамент и гараж във Варна, които не използвал. От приятели наел още едно жилище в квартал Възраждане. Решил да се занимава с отглеждане, сушене и разпространение на марихуана. Снабдил се с оборудване и пригодил трите помещения за оранжерии. През есента на 2022 година засадил и разположил в единия апартамент 76 саксии с растения от рода на конопа, а в другия приготвил 70 саксии за отглеждане. В жилището, към което имало гараж, Желез Я. съхранявал готова продукция марихуана, торове, препарати и други вещи, имащи отношение към престъпната му дейност. На 7 декември 2022 година била проведена специализирана полицейска операция срещу разпространението на наркотични вещества. При нея от имотите на Желез били иззети над 13 511 грама марихуана на обща стойност 81 067,86 лева, както и 146 растения в различен стадий на растеж.

Мъжът е с чисто съдебно минало, висше образование, работи и има семейство, за което се грижи.

Варненският окръжен съд наказа Желез Я. за разпространението на наркотици с 4 години и 6 месеца затвор и 10 хиляди лв. глоба, а за отглеждането на забранените от закона растения, с 3 години „лишаване от свобода“ и 5 хиляди лева глоба. Размерът на наказанията беше намален с 1/3 предвид процедурата, по която беше разгледано наказателното производство – до 3 години за първото престъпление и до 2 години за второто. Съдът изпълни задължението си, като групира присъдите и опреди 43-годишният мъж да търпи по-тежкото наказание – 3 години затвор и 10 хиляди лева глоба. Изтърпяването беше отложено с 5 години изпитателен срок.

Присъдата не е окончателна и подлежи на въззивна проверка.