В Деня на отворените врати за медиите, съдия Иваничка Славкова, заместник-председател на Окръжен съд и ръководител на Наказателно отделение разисква с журналистите различни казуси от наказателната материя. Именно този вид дела и техния публичен характер са най- честия повод представителите на медиите да посещават съдебната палата.

Съдия Славкова сподели, че през миналата година е имало увеличение на броя на постъпилите първоинстанционни наказателни дела с близо 14%. Ръст е отчетен и при броя на делата за международна правна помощ – с близо 9%. Това са наказателните производства по Закона за Европейската заповед за арест, за екстрадиция, за признаване на присъди, наложени в друга държава на български граждани. От миналата година вече и за признаване на налагане на обезпечителни мерки, като например за запориране на имущество. От върнатите при закриването на Специализирания наказателен съд в София 6 процеса, три вече са приключени от Окръжен съд - Варна. Варненските съдии са свършили и 81 дела, свързани с транспортни престъпления или разпространение на наркотици, посочи още съдия Славкова.

По повод  Деня на отворените врати, тя отбеляза, че правната култура на подрастващите и студентите се повишава, в резултат на дългогодишната работа и взаимодействието в тази посока между Регионалното управление за образование във Варна, Окръжен съд – Варна, училищата и университетите.

По време на срещата с медиите, съдия Иваничка Славкова обърна внимание на тенденцията по делата от общ характер, които са от най-голям интерес за обществото, обвиняемите да се приемат за виновни, дори още преди да е започнал процесът. Като проблем тя посочи и това, че при делата от обществен интерес веднага започват искания за тежки наказания, без обаче да се споменава, че присъдата не може да е по-голяма от предвиденото в закона. Обикновено реакцията е, че наказанието е несправедливо, но никой не казва какво би било справедливото, посочи съдията. Нейната позиция е, че за жертвата или за роднините на пострадал никога никоя присъда няма да е справедлива. Когато някой излиза от затвора след изтърпяване на наказание или по-рано, пак изглежда нечестно, но този човек също има право да докаже, че се е поправил и да се върне обратно в обществото, коментира още Иваничка Славкова.

Денят на отворените врати приключи с обещанието, тези срещи да продължат и занапред. Представителите на медиите споделиха, че дискусиите са им били полезни и любезно предложиха да бъдат домакини на следващите срещи посветени на наказателната материя, с която най- често работят.

SLAVKOVA small

Иваничка Славкова, заместни-председател на Окръжен съд - Варна и ръководител на Наказателно отделение