Десетокласници от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ участваха във възстановка на наказателен съдебен процес, организиран от Окръжен съд – Варна по Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

За учениците от специалност “Съдебна администрация”, симулираният съдебен процес беше финала на тяхната учебна практика, проведена през последните месеци в съдебните институции във Варна.

Те разиграха реален случай на опит за убийство чрез намушкване с нож, в следствие на конфликт между две жени. Младежите проявиха отговорност и желание, като успешно пресъздадоха всички етапи в съдебното производство, включително и постановяване на съдебен акт. Теодора Филева облече съдийска тога и прие да стане председател на състава, а Красимира Близнашка и Виктория Тодорова бяха съдебни заседатели. Червената прокурорска тога облече Денис Руфиева, а Маноела Николова водеше съдебния протокол от заседанието. Ролята на подсъдимата се престраши да поеме Борислава Георгиева, а пострадалата се изигра от Вяра Христова. Нейният адвокат беше Любомир Дачев. Защитник на подсъдимата стана Александра Янкова. Доника Колева и Деница Георгиева участваха като свидетели в процеса, а Мила Янакиева и Ивайла Тодорова като вещи лица, съответно съдебен лекар и психиатър.

Тричленният съдебен състав произнесе присъда – 9 години затвор при първоначален строг режим, като отчете младата възраст и чистото съдебно минало на подсъдимата, както и доброто й процесуално поведение.

Съдия Яна Панева от Наказателно отделение на Окръжен съд – Варна похвали десетокласниците, които успяха да се подготвям само за седмица интензивни репетиции, както и да се справят паралелно с учебните часове и участията си в състезания.

„На учениците им беше много интересно, а влизайки в ролите, успяха да научат повече за съдебната система и механизма по който се гледа един наказателен процес. Вярвам, че ще помнят дълго гостуването си в Окръжен съд – Варна и така по- лесно ще свързват изучаваната теория с практиката“, сподели съдия Панева след края на симулирания процес.

DSC 9664

Десетокласниците получиха специални грамоти за активното участие и отлично представяне във възстановката на съдебния процес и си направиха снимки за спомен в съдебната зала със своя ментор - съдия Панева.