Варненският окръжен съд призна за виновен 35-годишният Борис М., за това че извършил грабеж в условията на опасен рецидив. Престъплението е било придружено с употреба на сила и заплашване на пострадалото лице.

На 11 срещу 12.10.2018г. на бензиностанция в близост до Автогара - Варна, Борис М. се запознал с мъж, който пристигнал от Габрово и чакал автобуса си. Тъй като имало време до неговото отпътуване, подсъдимият поканил мъжа в дома си. След като пристигнали в къщата му, Борис М. започнал да се държи агресивно със своя гост. Нанесъл му няколко удара, заплашвал го, накарал го да съблече дрехите си и да извади всички вещи от раницата, която носел. Присвоил мобилни телефони, часовник, бижута, портфейл със сумата от 200 лева и други вещи. След това подсъдимият изгонил пострадалия от дома си и хвърлил след него съблечените дрехи.

Борис М. е без образование, не работи, с множество предишни осъждания. От изготвената съдебно-психиатрична експертиза е видно, че страда от психични и поведенчески разстройства, дължащи се на комбинирана употреба на психоактивни вещества.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд му определи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години, което да изтърпи при първоначален „строг“ режим. Борис М. е осъден да плати на пострадалия обезщетение от 1200 лева за претърпените неимуществени вреди и 226 лева за имуществените вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 12.10.2018 г., до окончателното изплащане на сумата. Съдебният състав отхвърли предявения граждански иск за неимуществени вреди за разликата до сумата 5 000 лева като неоснователен.

В тежест на осъдения са и направените по делото разноски - 2285,04 лева, които следва да плати в полза на Държавата по сметка на ОД на МВР – Варна, както и в размер на 2848,57 лева по сметка на Варненски окръжен съд.

Присъдата подлежи на въззивна проверка в 15-дневен срок от днес.