Варненският окръжен съд разгледа исканията за определяне на мерки за неотклонение на четирима мъже, привлечени като обвиняеми за контрабанда на високорискови наркотични вещества в съучастие, както и за държането им с цел разпространение.

На 11 февруари на магистрала "Тракия", близо до Ихтиман е спрян автомобил за проверка. В тайник са намерени 9 433 гр наркотик, който по-късно е установено, че представлява хероин. Количеството е в особено големи размери. Шофьорът на автомобила Мустафа М. е бил задържан, както и Марио М. – пътувал в пилотна кола. По-късно са арестувани и Сергей И. и Исмаилаки М.

Досъдебното производство е било образувано на 30 ноември 2021 година от сектор „Борба с организираната престъпност“ във Варна, които са работили съвместно с техните колеги от ГДБОП при МВР, под ръководството на Окръжна прокуратура - Варна.

Според държавното обвинение престъпната дейност е извършвана при изключителна конспиративност. Наркотичното вещество е било внесено в страната ни от Турция през ГКПП „Капитан Андреево“. Хероинът бил предназначен за разпространение във Варна и София.

С изключение на 47-годишния Сергей И. и 61-годишния Мустафа М., останалите двама мъже са с чисто съдебно минало. Всеки от тях поиска по-лека мярка за неотклонение.

Адвокатът на 43-годишния Марио М. изтъкна, че мъжът има постоянен адрес, полага грижи за семейството си, а скоро предстояла операция на един от членовете, поради което той не би се укрил или извършил престъпление. Защитата на Мустафа М. посочи, че мъжът е съдействал на органите на разследването, полагал труд и по-подходяща мярка би била „домашен арест“. Заради влошеното здравословно състояние, адвокатът на 56-годишния Исмаилаки М. също поиска от съда определяне на мярка, различна от „задържане под стража“. Според защитата липсвали доказателства, доказващи неговата съпричастност към престъпленията, за които е привлечен към наказателна отговорност. На свой ред Сергей И. мотивира искането за по-лека мярка за процесуална принуда с факта, че има тежко семейно положение и само той осигурява материално близките си.

Варненският окръжен съд, като разгледа събраните до момента доказателства – свидетелски показания, протоколи за претърсване и изземване, секретни справки от използваните специални разузнавателни средства, прецени че може да се направи обосновано подозрение за съпричастност на четиримата мъже към двете престъпления. За съда бяха налице и другите законови изисквания - опасност лицата да се укрият или да извършат престъпление. Това се извежда от оборимата презумпция, при която законодателя е приел, че ако от събраните доказателства не се установява друго, опасността от укриване или извършване на престъпление е винаги налична за обвинение, за което се предвижда минимум 10 години затвор.

В НК е предвидено наказание за контрабанда на наркотици от 15 до 20 години „лишаване от свобода“ и глоба до 300 хиляди лева, а за държане с цел разпространение санкцията е затвор до15 години и глоба до 100 хиляди лева.

Съдът прецени, че тежкото семейно положение на Сергей И. не би могло само по себе си да е мотив, за да се определи по-лека мярка за неотклонение. Тази преценка съдът сподели и относно предстоящата операция на близък роднина на Марио М. Относно влошеното здравословно състояние на Исмаилаки М. е била направена медицинска експертиза. Заключението от нея е, че към този момент няма пречка той да не пребивава в ареста. Поради изложените съображения, съдът определи спрямо четиримата мъже най- тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“.

Определенията на Варненския окръжен съд подлежат на обжалване.