Варненският окръжен съд призна за виновен Живко М., за това че като младши автоконтрольор, поискал и приел подкуп, за да не извърши действия по служба.

На 21.08.2019 г. на разклона за с. Любен Каравелово, подсъдимият, като част от автопатрул, осъществявал контрол на движението по пътищата. Съгласно разпоредбите на сектор „Пътна полиция“, всеки спрян за проверка автомобил следвало да се докладна в оперативната дежурна част.

Екипът на Живко М. извършвал контрола в разрез с определения за деня график и в различна точка от предварително определения маршрут. Около обяд бил спрян за проверка товарен автомобил, като патрулът не го вписал в нарядния си дневник, нито спазил задължението си да извести за това дежурната част.

Проверката установила, че шофьорът има два невръчени електронни фиша и е допуснал нарушение – задният стоп на управлявания от него автомобил бил неизправен.

За да не изпълни задълженията си за съставяне на акт за административно нарушение на нарушителя, полицейският служител поискал сумата от 50 лева. Обяснил на водача на товарния автомобил, че свидетелството му за управление може да бъде отнето заради старите му нарушения и да остане без работа. След това му върнал застрахователната полица „Гражданска отговорност“, задържал останалите документи и обяснил, че банкнотите трябва да бъдат поставени в сгънатия документ.

Водачът изпълнил указанията на полицая, поискал от спътника си назаем пари, тъй като не му достигали. След това поставил поисканата сума в документите и му я предал, след което си взел празната полица.

Възмутен от действията на длъжностното лице, спътникът на водача заснел всичко с камерата на телефона си, по-късно бил подаден сигнал за случилото се в ОД на МВР – Варна.

За извършеното престъпление, Окръжен съд – Варна наложи на Живко М. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години с 5 години изпитателен срок и глоба в размер на 2000 лева. Съдът го лиши и от възможността да заема длъжност в структурата на МВР за срок от 3 години.

Присъдата може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна.