С определение Варненският окръжен съд задържа под стража 46-годишния Милен М. и 55-годишния Стефан Д., издирвани от Кралство Белгия във връзка с разследване на организиран грабеж, кражба и противозаконно лишаване от свобода на белгийски поданик. Престъпленията са извършени от общо петима български граждани, като трима от тях вече били предадени на молещата държава. Европейската заповед за арест на двете лица е издадена на 11.03.2021г. от Първоинстанционния съд в Антверпен.

Милен М. и Стефан Д. били задържани на 24 юни от служители на Първо РУ на МВР - Варна при специализирана полицейска операция.

Двамата се разследват за нападение извършено през октомври 2020 година над белгийски поданик пред дома му в град Зандховен. Чрез сила те противозаконно го задържали в дома му и упражнявали насилие над него в продължение на 16 часа. Целта им била да стигнат до скъпоценностите, които той държал в сейфа си – 38 кг злато и друг ценни вещи. След нападението, пострадалият мъж бил приет за лечение със сериозни травми.

За престъпленията, за които Милен М. и Стефан Д. са издирвани, законодателството на Кралство Белгия предвижда „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години. Престъпленията са наказуеми и по българското законодателство.

Пред съда 55-годишният Стефан обясни, че е бил арестуван по това обвинение в Англия, но след това е бил освободен и легално пристигнал в България. Адвокатът на Милен М. и той самият обясниха, че при задържането му върху него е било упражненото физическо насилие, поискаха медицински освидетелствания и по- лека мярка на неотклонение.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд съобрази всички представени доказателства и становища и прецени, че исканията за временното задържане на двамата български граждани са съобразени с изискванията на Закон за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). Съдът изтъкна, че в това производство вземането на мярка за неотклонение „задържане под стража“ е безусловно и в него не се обсъждат обстоятелствата - дали има обосновано предположение, дали има опасност лицето да се опита да се укрие и т.н. В последствие мерките за неотклонение с оглед нуждите на производството по ЗЕЕЗА могат да бъдат изменени в други, даващи възможност тези производства да приключат по съответния законов ред.

Определението на съда може да бъде обжалвано пред въззивна инстанция на 29.06.20212 г.